Hvordan står det til, retail?

Pandemi og lock-down - ord vi aldri tidligere har måtte forholde oss til, har blitt hverdagskost for oss alle. Og - hvordan går det egentlig med retail nå, etter at butikkene har fått åpne og kundene kan velge mellom fysisk handel og netthandel? Vi har tatt en liten prat med produktsjefen vår, og vi har snakket med Ferner-Jacobsen, som har klart seg godt gjennom panedmien grunnet vilje og evne til omstilling.

Pexels andrea piacquadio 3769747

Bilde av Andrea Piacquadio fra Pexels

Positiv utvikling etter gjenåpning.

Sjokket var stort for alle da koronapandemien slo inn over landet i mars i fjor, og etter en periode med mye fokus på butikkdød, kom pandemien og nedstenging av butikker på verst tenkelige tidspunkt. Men – mange i bransjen snudde seg raskt og tilpasset seg den nye hverdagen. Netthandelen nådde nye høyder og kreative tiltak som personlig levering på døren og personlig shopping over FaceTime gjorde at mange butikker klarte å holde omsetningen oppe.

Haakon Skavhaug-Flender, produktsjef i Front Systems AS har kikket inn i tallene og sett på hvordan det ser ut for butikkene nå, etter at alt er åpent og folk igjen kan handle i butikkene.

-Ser vi på tallene så ser vi at samlet sett økte handelen i fysisk butikk i Norge da Oslo og Bærum åpnet opp igjen etter en lang periode med stengte butikker. Samtidig gikk nettsalget noe ned, men samlet sett (fysisk butikk og netthandel) var snittsalg per butikk på samme nivå i uke 20 i år som i uke 20 i 2019. – Dette er jo svært positive nyheter som peker i retning av at bransjen fortsatt har livets rett, og at netthandel har økt noe. Det blir spennende å følge med utover året for å se hvordan fysisk handel og netthandel balanserer seg, sier Skavhaug-Flender og påpeker: -folk er nok generelt litt utsultet på fysiske opplevelser, og jeg vil tro de ønsker å se folk og bli inspirert i fysisk butikk.

IMG 7068 preview JPG

Haakon Skavhaug-Flender, produktsjef i Front Systems

Da pandemien kom, gjaldt det å tenke nytt.

Ferner Jacobsen i Oslo stengte 2 av 3 butikker raskt da pandemien kom til Norge. – Det handlet om å få en oversikt og finne riktig strategi for å møte situasjonen på best mulig måte sier Øyvind Hjelkrem-Haug, daglig leder i Ferner Jacobsen. – Det er ingen tvil om at dette var en ny situasjon for Norge og for Ferner Jacobsen. Vi visste at dette ville medføre store tap i omsetning og besøk, så da handlet det om å tenke annerledes. I hovedsak la vi 100% fokus på nettbutikk, og selv om dette ikke ville klare å dekke inn alt så ville det bidra. I de stengte butikkene hadde vi i perioder «privat shopping», noe som også genererte gode salg i denne perioden.

Netthandelen økte i 2020.

Den totale netthandelen i Norge økte med 37,8 prosent i fjor viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Økningen i omsetningen på nett var størst i andre halvdel da den var på 41 prosent.

For Ferner Jacobsen har nettbutikken vært bærebjelken gjennom pandemien: - Vi forventet en fin økning i 2020, men denne ble vesentlig bedre enn forventet og dette har eskalert videre i 2021. Vi havnet raskt på et nivå vi estimerte innen 2-3 år senere, så for vår del har nettsalget vært meget solid, sier Hjelkrem-Haug. – Vi har også fått en del helt nye kunder gjennom pandemien. Selv om vi har en tydelig strategi for å få nye kunder i nettbutikken har nok situasjonen gjort det slik at vi har fått litt drahjelp på akkurat dette området.


Tør å satse

Som beskrevet ovenfor er det mange innen retail som har klart å omstille seg den nye tilværelsen og på grunn av dette holdt omsetningen oppe under pandemien.
Ferner Jacobsen er opptatt av å ha en solid bedrift som er rustet for utfordringer:
-Dersom vi ikke har en tydelig strategi og ikke minst om vi klarer å omstille oss underveis, er vi veldig sårbare. Vi ser jo at det i fremtiden også vil komme nasjonale/globale utfordringer, så for vår del handler det om å sørge for at «grunnmuren» til bedriften er så solid som overhode mulig, sier Hjelkrem-Haug, og avslutter: - Vi krysser alt vi har for at det ikke skjer noe med det første og at vi har noen herlige år med retail fremover, uten for store motbakker.

Ferner Jacobsen butikk

Ferner Jacobsen flaggskipbutikk i Stortingsgaten 14.