Nå er nettsalget viktigere enn noensinne

Korona fortsetter å sette retailere på prøve. Vi har stilt et knippe av våre samarbeidspartnere noen spørsmål om hvordan de ser på situasjonen nå, og hvordan retailere kan løse den på best mulig måte.

Pexels cottonbro 3944405

En synlig tilstedeværelse på nettet er viktig for å overleve i disse dager (Bilde av cottonbro fra Pexels).

Vær tilstede i flere kanaler.

Moteplattformen Miinto har mer enn 400 uavhengige butikker i sin portefølje, og Managing Director Norge og partner i Miinto, Jake Petersen, har gjort seg noen tanker om hva retailere bør fokusere på i tiden som kommer.

Hva er den største forskjellen på lockdown denne gangen og da vi gikk inn i lockdown 12. mars? Er det mange nyetableringer nå eller er det mest høsting av den investeringen som ble gjort under første lockdown 12.mars?

-Vi har like stor pågang av nye partnere nå som tidligere, og vi har hatt det kontinuerlig under hele perioden. Det vi dog ser nå, er at flere av de som tilknytter seg nå har egne webshops som de åpnet i 2020. Mange ser fordelen av å ha enda en salgskanal gjennom Miinto, i tillegg til sin egen nettbutikk. Til disse aktørene tilbyr vi ekstra fordeler som for eksempel shippingavtaler, som også kan brukes til egen webshop.

Hva tror du om retailere som velger å stå utenfor netthandel i disse tider? Hva tror du om fremtidsutsiktene til de som sverger på å selge kun i fysisk butikk?

-Covid-19 har uten tvil satt mer fokus på netthandel, det var allerede i vekst før vi ble rammet og det blir ikke mindre fremover. Jeg mener det er enormt viktig å være tilstede i flere kanaler generelt. Den fysiske butikk vil alltid være der og den vil alltid være viktig, men vi vet at kunder, og kanskje enda flere av fremtidens kunder, ofte starter med å finne inspirasjon og tilgjengelighet til produktene online. Her handler det om at være tilstede, både som et vindu, hvor kunden da kanskje besøker den fysiske butikk i etterkant, men like mye for å være med i kampen om den kunden som ikke drar til den fysiske butikken. For å gjenta meg selv, i et kanskje hardt ordtak:
Er du ikke online eksisterer du ikke, med mindre du selger noe helt unikt, helt alene, som “alle vil ha”.

Hvor lang tid tar det fra man bestemmer seg til å selge på nett, til man begynner å selge varer gjennom Miinto?

-Det kommer an på hvilke data man har liggende i sitt POS-system, eller for eksempel i Shopify. Men man kan være online på Miinto i løpet av 24 timer.

Hvordan kan retailere differensiere seg fra konkurrerende retailere i Miinto? Hvordan kan de oppnå suksess nå som alle kjemper på nett om de samme kundene?

-Her handler det om å komme med produktene først og fremst; jo flere produkter, jo mer omsetning blir man tilbudt. Vi har stor trafikk og høy etterspørsel. Vi opplever ofte mangel på styles og størrelser, så her er det mange “lavthengende frukter" for de som ikke er med oss i dag. Konkurransen om å få bestillinger via oss er ikke like tøff som det å ligge øverst på google eller å få trafikk til egen webshop.

Photo jake petersen

Jake Petersen, managing director Norge, og partner i Miinto.

Valgfrihet og oversikt.

E2 Solutions leverer nettbutikker og konsulenttjenester på Shopify-plattformen til små og store butikker. Daglig leder Einar Moen Styrmoe har også gjort seg noen tanker rundt hvordan retailere bør tenke nå og i tiden som kommer.

Hva er den største forskjellen på lockdown denne gangen og da vi gikk inn i lockdown 12. mars? Er det mange nyetableringer nå eller er det mest høsting av den investeringen som ble gjort under første lockdown 12.mars?

-Den største forskjellen er nok at vi får flere forespørsler fra kunder som har hatt tid til å tenke seg litt om. De har oftere sett på, og prøvd, flere av mulighetene som finnes i markedet. Trykket har vært relativt høyt siden mars 2020, og det har tatt seg ytterligere opp nå etter lockdown 2.0. Det viser seg også hos partnere innenfor frakt og betaling, der mange har en del lengre ventetid på etablering enn vanlig, så total etableringstid har økt noe.

Hva tror du om retailere som velger å stå utenfor netthandel i disse tider? Hva tror du om fremtidsutsiktene til de som sverger på å selge kun i fysisk butikk?

-Jeg tror absolutt det fortsatt er rom for å selge kun fysisk, men jeg tror dette blir tøffere og tøffere, fordi kundene vil miste noe av valgfriheten og oversikten mange begynner å venne seg til.
Nettbutikker kan fungere som digitale kataloger, som lar kunden se raskt over hva butikken har av utvalg før de kommer innom, og den fysiske butikken kan også fungere som showroom for nettbutikken.

Kanskje ser man en jakke man liker, men kjøper den ikke i butikken. Senere kan kunden ombestemme seg, og hvis den aktuelle butikken ikke har noen nett-tilstedeværelse, er sjansen større for at kunden leter etter den på nett og bestiller fra andre.
Har man et godt inntrykk av, eller et godt forhold til en fysisk butikk eller butikk-kjede, tror vi sjansen er stor for at man ville handlet i dennes nettbutikk i tillegg til den fysiske.

Heldigvis gjør løsningen til Front Systems det veldig enkelt å poste hele varelageret sitt til forskjellige nettløsninger - har man bilde og beskrivelse i Front, kan man enkelt lage en fullt oppdatert nettkatalog – om ønskelig også uten nettbutikkfunksjonalitet – som kan vise hva butikken har inne, i sanntid. Også om man har flere filialer.
«Finnes denne jakken på Amfi Madla? Eller i Storgata 3?» Det løses med enkle og rimelige integrasjoner på nettstedet.

Hvor lang tid tar det fra man bestemmer seg til å selge på nett, til man begynner å selge varer gjennom Shopify?

-Selve oppsettet av en Shopifybutikk med Front Systems-integrasjon kan gå veldig raskt, spesielt om man ikke har for store krav til egendefinert design og har et godt system i kassen fra før. Enkle nettbutikker kan være oppe og gå allerede få dager etter at man har bestemt seg for å sette i gang.

Når det første salget kommer er veldig individuelt og handler mye om strategi og planlegging, markedsføring og eksisterende forutsetninger. Butikker som allerede har sterk tilstedeværelse på nett, i form av instagram-, pinterest-, facebook, eller godt besøkte hjemmesider, får ofte en pangstart om de bygger opp forventninger til en lanseringsdato. Andre butikker som er helt i startfasen av sin digitale tilværelse, må forvente at det vil ta tid før det skjer mye i nettbutikken. En forsiktig reklamekampanje, f.eks med Google Shopping, hjelper ofte. Vanligvis har alle butikker sitt første nettsalg i løpet av de to første ukene etter lansering.

Å tenke på nettbutikken sin som å åpne en ny filial av sin butikk; det må være noen på jobb for å hjelpe kundene, og «stå i kassen», er mitt beste tips her.

Ha realistiske forventninger i forhold til kompetanse, budsjett og ressurser. Ha en plan og god ansvarsfordeling. Varer selger seg ikke selv på nett heller.

Hvordan kan retailere differensiere seg fra konkurrerende retailere på nett? Hvordan kan de oppnå suksess nå som alle kjemper på nett om de samme kundene?

-Jeg tror det er viktig å ha fokus på det som gjør akkurat din butikk spesiell - bruk identiteten til å skaffe en følgerskare, som liker utvalget og «språket» til akkurat din butikk - spesielt om du selger forbruksvarer som klær og sko.

Vi ser at gjennomsnittlig årlig gjenkjøpsrate hos våre kundebutikker ligger på rundt 20%, så å holde på kundene, enten det er via sosiale medier, nyhetsbrev, eller lojalitetsrabatter vil være lønnsomt — ikke bare jage nye.
Fokus på lokal tilhørighet kan også være viktig.

Dersom man kjører markedsføringskampanjer, kan det være lønnsomt å kjøre noen kampanjer med nærområdene som nedslagsfelt. Ofte kjenner folk allerede til butikkene i sitt nærområde, og en annonse kan kanskje være nok til å minne dem på at de fremdeles kan handle fra lokale aktører selv om de fysiske butikkene er stengt, eller de helst vil handle på nett.

Gi kunder den samme gode informasjonen om det du selger som du ville gjort i den fysiske butikken. Vær bedre enn alle andre til å beskrive produkter, passform, fordeler. Vis frem kompetansen og selgeren i deg!

Einar Moen Styrmoe E2 Solutions AS1

Einar Moen Styrmoe, daglig leder i E2 Solutions.

Flere benytter seg av netthandel.

Martin Brekke, Senior Sales Executive i JetShop tror at effekten av endret kjøps- og adfersmønster blir spennende å følge med på i tiden som kommer.

Hva er den største forskjellen på lockdown denne gangen og da vi gikk inn i lockdown 12. mars? Er det mange nyetableringer nå eller er det mest høsting av den investeringen som ble gjort under første lockdown 12.mars?

-Ved første lockdown merket vi fort at veldig mange virksomheter mer eller mindre ble tvunget til enten etablere eller forbedre sin digitale strategi. Dette førte med seg en relativt stor bølge av kunnskapssøkende og engasjerte virksomheter. Nå 11 måneder senere ser vi en klar høsting av disse ulike prosessene, samtidig som vi ser flere nye virksomheter som et direkte resultat av sosial nedstenging, med både nye nettbutikker og løsninger som løser gitte funksjoner i økosystemet.

Hva tror du om retailere som velger å stå utenfor netthandel i disse tider? Hva tror du om fremtidsutsiktene til de som sverger på å selge kun i fysisk butikk?

-Jeg tror man bør ha en god tålmodighet og gjerne en sunn egenkapital. Situasjonen vil normaliseres og veksten til netthandel vil flate ut, men effekten av endret kjøps- og adferdsmønster blir spennende å følge med på. Det siste året har ført til at flere nye kundegrupper som tidligere har vært litt avventende, i økt grad har benyttet seg av netthandel og tilhørende tjenester. Om man som 65 år gammel først får smaken på smidigheten, må man dra en god dose merverdi og opplevelse opp av hatten for å få de tilbake. En knytning mellom fysiske og digitale flater blir et minimum om man skal overleve over tid.

Hvor lang tid tar det fra man bestemmer seg til å selge på nett, til man begynner å selge varer gjennom JetShop?

-I snitt tar et prosjekt 10 uker fra vi har skissert prosjektet til nettbutikken lanseres. Som SaaS-plattform er alle våre kunder på samme kodebase og plattformversjon til enhver tid, noe som gjør at vi kan levere solide prosjekter av høy kvalitet på relativt kort tid. Vi gjør også individuelle tilpasninger og bygger koblinger mot ulike tredjeparter gjennom Jetshop Integration services, så tidslinjen varierer ut fra kundens krav, ønsker og ambisjoner.

Hvordan kan retailere differensiere seg fra konkurrerende retailere på nett? Hvordan kan de oppnå suksess nå som alle kjemper på nett om de samme kundene?

-Denne listen kan bli relativt lang og beror på en rekke faktorer, blant annet hvilket utgangspunkt man har, varekategori, målgruppe og konkurransesituasjon. På et generelt grunnlag er det summen av alle detaljene som vil skape en edge, og uansett vekst, størrelse og erfaring må man alltid se etter forbedring. Et solid showroom og differensiert merchandising med fokus på personalisering, smidig ordre – og returhåndtering, etabler og bygg en solid kundestamme, fokuser på relevante analyser og inngå samarbeid med partnere som har ambisjoner, kunnskap og engasjement.

Martin brekke

Martin Brekke, senior sales executive i JetShop.