Hva er egentlig masterdata?

Hva er egentlig masterdata?

Mange snakker om det, men langt fra alle vet hva det egentlig betyr. Vi prøver å oppsummere.


Definisjon
Definisjoner er ofte vanskelige å tolke, men GS1 har en som vi synes gir mening:
Masterdata er kjerneinformasjonen om "hvem" og "hva" i et handelsforhold. "Hvem" kan inneholde navn, adresse og identifikasjonskoder til kjøperen og selgeren pluss detaljer om frakt-, leverings- og faktureringssteder. "Hva" er produktinformasjon som produktnavn, beskrivelse, størrelse og strekkodenummer.

Mange sier masterdata, men du har kanskje brukt ordet varedata? Det kan være greit å merke seg at masterdata og varedata er akkurat det samme.

Sømløs handel
Butikkdrift har endret seg. Verden har blitt mindre, eller større om du vil, det kommer an på hvilke briller du har på når du kikker utover. Men uansett hvilke briller du tar på deg er det viktig å innse at konkurransen er skjerpet. Og skjerpet konkurranse betyr at varene må nå kundene så raskt som mulig.
Dette er grunnen til at masterdata er så viktig. Med masterdata slipper du å legge varene dine inn i alle de kanalene du vil selge dem. Vareinformasjonen sendes direkte fra leverandøren, og du kan konsentrere deg om salg istedenfor punsjing og overføring av informasjon inn til systemene du bruker for å selge varene dine.

 

Alle produkter inneholder unik informasjon

Alle produkter inneholder unik informasjon

Så, hvordan henger det egentlig sammen?
La oss se for oss et par grå Nike Air Max til herre. Når skoene er produsert inneholder de en god del informasjon/data.

Her er eksempel på informasjon en slik sko inneholder:

Brand: Nike
Sesong: SS19
Kategori: Sneakers
Navn: Air Max
Farge: Grå
Bildeformat: bilde. jpg, bilde2, ai. etc.
Varekode/modell: AT0044
Fargekode: 001
Gender: Male
Beskrivelse: Tøff joggesko med....
GTIN:
Str 39 – 0712345678912
Str 40 – 0712345678913
Str 41 – 0712345678914
Str 42 – 0712345678915
Str 43 – 0712345678916

All informasjonen over er unik for Nike skoen, og det er tidkrevende for deg å skulle legge all informasjonen inn over alt hvor du har tenkt til å selge denne skoen. Skal du gjøre dette manuelt må du legge den inn i kassesystemet ditt, i nettbutikken din, og på miinto (om du selger der også).

Masterdata gir sømløs transaksjon

Masterdata gir sømløs transaksjon mellom leverandør og dine salgskanaler

Innkjøp
Sett at du bestemmer deg for å kjøpe inn skoen til butikken din. Leverandøren eksporterer filen med all den vareinformasjonen skoen har, til dine systemer. Når dine systemer importerer filen kan du begynne å selge skoen med én gang, for varene du har kjøpt inn ligger i denne filen. Bilder, beskrivelse, størrelse, farge, kategori med mer. Alt legges rett inn i dine systemer slik at du kan starte å selge med en gang du har mottatt varen.

Selg umiddelbart
Alle har vel opplevd å ha uåpnede esker med varer stående på lager eller ute i butikken. Det tar tid å sette prislapper på alle varene, i tillegg er det tidkrevende å legge varene inn alle de stedene hvor de skal selges. Med masterdata kan varene tas ut av eskene med én gang de har ankommet butikken din, og henges rett ut til salgs i butikken. Du trenger ikke å merke varene ytterligere, dette er allerede gjort hos leverandøren.

Selg i flere kanaler
All informasjon er nå på plass, det eneste du behøver å gjøre er å henge varene ut i den fysiske butikken din, i tillegg til å lage salgsannonser/markedsføring for å trekke kunder inn til dine salgskanaler, og selge! Raskere, enklere og kjappere enn noensinne.

Bedre synlighet
Skoen du kjøpte inn heter det samme, uansett hvor den selges, og du vil kunne konkurrere på lik linje med alle andre som selger akkurat denne skoen. Søker noen etter grå Nike Air Max til herre vil din sko dukke opp i søket, selvfølgelig om du har brukt litt ressurser på markedsføring i forkant.