Black Friday - 7 ting du bør tenke på

Black Friday - 7 ting du bør tenke på

Black Friday er omdiskutert, noen deltar mens andre boikotter. Velger du å delta har vi laget en liste til deg slik at du kan forberede deg best mulig.


Black Friday - 7 ting du bør tenke på

Black Friday kan være god butikk for deg som tenker strategisk. Photo by Kaboompics.com from Pexels

1. Evaluer fjoråret.

Skaff deg overblikk over tidligere resultater. Ta en titt i rapportene fra i fjor og evaluer. Gjør du de riktige grepene kan Black Friday være innbringende, men husk at det kommer flere dager hvor du kan tjene like mye og kanskje mer enn det du gjør akkurat denne perioden.

I følge Virke antas snittomsetningen per handelsdag under Black Week å øke med 22 prosent, sammenlignet med resten av november. Foreløpig er julehandelen ned 3,5 prosent fra i fjor, men allikevel langt over det den var før panedmien kom til Norge.
Ifølge Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, har julehandelen holdt seg stabil på tross av negative tall tall og prognoser i forkant av julehandelen tidligere år. Han mener at mange forbrukere kan ha holdt igjen penger i høst for å ha mer å bruke på innkjøp i årets siste uker.

Netthandelen fortsetter å holde koken, og november anslås å være den beste måneden for netthandel noensinne.
Nordmenn vil handle for 11,3 milliarder kroner. Medregnet omnikanalene, altså fysiske butikker som også driver salg på nett, vil netthandelen økte med 3,9 prosentpoeng fra forrige toppmåling i november 2021 og nesten doble seg fra hva den var i 2019. Samlet for månedene november og desember vil det bli handlet for 21,2 milliarder kroner over nett. Dette er omtrent på samme nivå som i 2021.

2. Bestem deg for hvilke varer du vil rabattere.

Hvilke varer bør selges med rabatt? Hvor mye rabatt kan du gi for at det fortsatt skal være lønnsomt? Har du gamle varer du tror du kan få solgt denne dagen kan det være lurt å finne dem frem nå. Kundene er på jakt etter gode kjøp og kanskje du har det de er på utkikk etter. Finn varene frem og gjør en vurdering på hvor mye du kan selge dem for, og om det er aktuelt i det hele tatt.

3. Forbered kollegaene dine.

Hvordan gikk det i fjor? Var butikken underbemannet eller gikk det greit? Eller var dere for mange på jobb? Tenk gjennom dette slik at du kan forberede dine kollegaer på hvilke arbeidsoppgaver de skal ha denne dagen. Har du nettbutikk må denne også gjøres klar, mange sitter klar for å hendle gode tilbud på nett under Black Week og Black Friday. Har nettbutikken og den fysiske butikken samme lager? Synkroniseres lageret automatisk når en vare blir solgt eller må du holde tunga rett i munnen for ikke å selge samme vare to ganger? Sørg for at du har kontroll.

4. Forbered kundene dine.

Mange gjør research i forkant av Black Friday, og mange planlegger også kjøpene sine. Sørg for at du har tenkt gjennom hvilke kampanjer og aktiviteter du skal ha i butikken, nettbutikken og i de sosiale mediene/annonseplattformene du bruker. Fortell hva som kommer på salg og tenk gjerne mersalg. De siste dagene frem mot selve dagen kan risikere å bli travle, og det kan være fornuftig å ta bilder og klargjøre kampanjer allerede nå. Send sms til kundene dine og fortell hva som kommer på salg, de vil takke deg!

5. Belønn lojale kunder.

Lojale kunder er noe av det viktigste du har, sørg for at de føler seg ekstra spesielle denne dagen. Kan du gi ekstra bonuspoeng eller belønne dem på annet vis for å handle på Black Friday?

6. Klikk og Hent.

Sørg for at noen har ansvaret for å levere ut varer til de kundene som har benyttet seg av klikk og hent. Får kunden en dårlig opplevelse med dette på grunn av at de ansatte er opptatt med andre kunder, kan det føre til at de ikke benytter seg av klikk og hent igjen.

7. Gratis retur.

Kanskje du skal tilby de som handler på nett gratis retur denne dagen for å oppmuntre dem til å handle i nettbutikken din? Gjør du det enkelt for kunden er det større sannsynlighet for at salget ender opp hos deg.