Dette må du som jobber i varehandel holde fokus på i 2022

Dette må du som jobber i varehandel holde fokus på i 2022

Konkurransen er stor, og vil du holde følge i 2022 er det viktig å holde fokus! Vi gir deg 8 tips slik at du står enda bedre rustet i dagens marked!


1. Få kontroll i alle ledd
- Bruker du mye tid på å forstå tallene i din detaljhandel?

- Har de ansatte problemer med å se hvilke produkter som er tilgjengelige i de andre butikkene?

- Har ikke butikksjefene mulighet til å følge med på hva som skjer i butikken, hvis de for eksempel er på ferie?

Kan du svare ”ja” på alle disse spørsmålene, er sjansen stor for at du fremdeles bruker butikkløsninger som ikke snakker sammen; kasse, lagersystem, nettbutikk og så videre.

Det er på tide å gjøre endringer. Gi deg selv en velfortjent oppgradering til et moderne kassesystem i 2022, implementer en plattform som gir deg oversikt over alle ledd i butikken din. Det vil spare deg for tid, tonnevis av papirarbeid, og ikke minst hjelpe deg å holde på kundene.

2. Effektiviser utsjekk i butikken din
Raskere utsjekk betyr mer salg, gladere kunder og mer tid for dine ansatte å bruke på kundeservice. Analysér situasjonen; er det lang kø på de travleste dagene på grunn av for få kassepunkter? Identifisér problemet og finn en løsning.

Kundene vil takke deg.

3. Fokuser på lojalitet
Det krever mye ressurser å skaffe nye kunder, og lager du en kundeklubb føler kundene dine at de får en ekstra verdi av å være lojal mot deg.

Det er flere fordeler ved å benytte seg av slike programmer; kundene kommer tilbake i tillegg til at du får bedre kundeforståelse. Gjennom kundeklubb samler du verdifull informasjon om kundene dine, som alder, kjønn og kjøpevaner (husk GDPR). Denne informasjonen kan du samle inn og bruke til målrettet sms-markedsføring og eksklusive tilbud rettet mot dine mest lojale kunder.

Abstract board game bundle

Vær aktiv i sosiale medier

4. Vær aktiv i sosiale medier
Hvis du ikke er aktiv på de plattformene kundene dine er, er det på tide å bli det.
Her er 4 konkrete tips for å lykkes i sosiale medier:

  • Vær ærlig, vennlig og tilgjengelig. Sosiale medier er ikke stedet du vil opptre for ”corporate” eller distansert.
  • Vær konsekvent. Hvis du oppretter en side, kan du ikke poste når du føler for det. Ha en plan for hva du vil poste, hvem du vil nå og hvordan du ønsker å fremstå. Post jevnlig.
  • Vær leken! Lag positivt innhold. Husk at de fleste sjekker sosiale medier på fritiden, for å slappe av, kanskje le litt og bli underholdt. Ha positivt og informativt innhold.
  • Vær åpen og kommuniser med de som tar kontakt. Mange kunder kommenterer, både positivt og negativt, og det å ignorere dem er ingen god strategi. Det er nærmest umulig å unngå kritikk når man opererer i sosiale medier, og et ubesvart spørsmål gir et dårligere inntrykk enn en konstruktiv tilbakemelding.

5. Bli mobil
I USA vokser mobile commerse (M-commerse) raskere enn E-commerse og fysisk handel, til sammen. Fra 2017-2021 økte andelen av amerikansk m-handelssalg i e-handel fra 35.5 % til 53.9 %, og den er stadig i vekst. Dette er tall verdt å merke seg i Norge også. I 2022 er det viktig at du har lagt til rette for at kundene dine kan shoppe fra den flaten de selv ønsker, også mobilen. Gjør du ikke dette er faren stor for at kunden går til en konkurrent med mobilvennlig webshop.

6. Invester i de ansatte
Dine ansatte er viktigere enn noensinne.
For dagens kunder er produkter og priser kun ett tastetrykk unna. Når kunden besøker en fysisk butikk gjør hun det mye på grunn av opplevelsen. Dette viser at hjelpsomme, kunnskapsrike og hyggelige butikkansatte er viktigere enn noensinne. For å bygge salgstalent, fokuser på:

  • Engasjer de ansatte. Gi dem grundig opplæring i merker og brands, og ikke minst i butikkens kultur og identitet.
  • Gi de ansatte kurs og kunnskap slik at de kan vokse og utvikle seg.
  • Gi de ansatte riktige verktøy for butikkdrift, slik at de kan gi kundene den profesjonelle servicen de forventer.
De ansatte er butikkens ansikt utad

De ansatte er viktige for bedriften din

7. Be om tilbakemelding
Alle liker å ha en mening, og de aller fleste er interessert i andres mening om firmaer og produkter. Forbrukere leser anmeldelser, og en stor andel forbrukere stoler like mye på anmeldelser som på en anbefaling fra noen de kjenner. Anmeldelser på nettet virker kanskje skremmende, men tilbakemeldinger håndtert riktig gjør deg bare sterkere.

Her er tre hovedregler når det gjelder anmeldelser:

  • Be om dem. Spør lojale kunder og grupper med folk som liker produktene dine om de vil legge igjen en anmeldelse
  • Vis dem frem. Ikke vær redd for å vise frem gode anmeldelser.
  • Svar! Det er viktig å takke de kundene som tok seg tid til å legge igjen en anmeldelse. Enda viktigere er det å aldri ignorere dårlige eller negative kommentarer. Svar høflig til misfornøyde kunder, og sørg for at du alltid har en positiv og profesjonell tone. Kunder som får svar er mindre tilbøyelig til å avslutte sitt kundeforhold, selv om det aktuelle problemet ikke ble løst.

8. Vær forberedt på det uventede
Retailbransjen er i stadig endring, og hvem vet hvilke trender som vil ta av neste år, eller hvilken ny teknologi som vil komme inn og endre måten vi handler på. Vær åpen for innovasjon og klar for nye samarbeid. Og husk: uansett hva du gjør, hold kunden i sentrum.
Teknologi er kostbart, sørg for at systemet du velger er moderne og skybasert, det rette for deg og dine mål. Mål for 2022 kan for eksempel være bedre lagernøyaktighet, at du vil åpne nettbutikk, eller er det å ha én felles produktkatalog for nett og butikk.

Trenger du hjelp til å identifisere hvilke funksjoner som best dekker dine behov? Kontakt oss, vi finner løsningen for deg.

iPad POS system

Vær åpen for innovasjon, det kan ta bedriften din til nye høyder