To av våre gode kunder om salget i november og forventinger fremover

To av våre gode kunder om salget i november og forventinger fremover

November og Black Friday er historie, hva er status for butikkene nå som vi går årets siste måned i møte? Vi har snakket med to av våre gode kunder - Celli og Bagorama - for å få et innblikk i hvordan det står til hos dem.

Les mer for å kanskje få noen tips fra kollegaer i bransjen.


Bilde av Bagorama sin butikk på Byporten i Oslo

Opptur for Bagorama

Hos Bagorama opplevde de en dramatisk nedgang i salget da landet stengte ned under covid-pandemien. Siden over halvparten av omsetningen til Bagorama er relatert til reiseartikler, sier det seg selv at det ble brems, da ingen lenger fikk lov til å reise.

- Covid var kjempetøff for oss, forteller Ole Sverre Mengkrog, konsernsjef hos Bagorama AS. 52 prosent av omsetningen vår er reiserelatert, og vi mistet 40 prosent omsetning gjennom covid, omtrent fra dag én, sier han.

Siden det ble så stille under pandemien, så fikk Bagorama tid til å fokusere på å utvikle et nytt suppleringssystem. Et system som i stor grad har bidratt til den positive utviklingen de har nå.

- Vi fikk satt opp et suppleringssystem som styrer 60 prosent av vareflyten vår mot kjeden, med ukentlige påfyllinger og ukentlig gjennomgang av varelagersituasjonen, integrert mot Front Systems, sier Mengkrog og fortsetter:

- Vårt system ligger der og henter ut lagerdata to ganger i uken, hvorpå det produseres automatiserte ordre basert på egne punkter i Visma. Dette har styrket vår bruttofortjeneste ute i butikk, vi får mindre ukurans samt at vi har mye bedre lagersituasjon. Oslo City som er vår største butikk, rullerer varelageret sitt 24 ganger i året, hvilket er en dobling fra tidligere. Dette fungerer også veldig godt i mindre butikker med mindre omsetning. Vi opplever nå svært hyggelige tall, og resultatgraden vår er skyhøy i forhold til hva den har vært tidligere.

- Jeg må også få lov til å skryte litt av Front Systems sitt kassesystem, og spesielt rapportene, sier Mengkrog med et smil. Front Systems gir meg et verktøy som er helt supert. Jeg starter hver eneste dag med en kopp kaffe og minimum en halvtime med rapporter, og da syr jeg sammen de rapportene jeg måtte ønske på akkurat det tidspunktet. Den fleksibiliteten som finnes i rapporteringsverktøyet er bare et eventyr for meg, som har vært låst fast i gamle rapporter.
- Det tilbringes mye tid inne i Front Systems for å analysere og knekke tall, sier han.

- Frem mot julehandel og videre inn i neste år er vi positive. Vi kjøpte 16 konkurrerende butikker tidligere i høst, så vi satser friskt. Vi ser på dette som en god mulighet til å gjøre det bra fremover. Vi er selvfølgelig forberedt på at det kan oppstå endringer i verden som kan føre til stagnasjon, men sånn som det ser ut nå går vi positive tider i møte. Vi merker at folk reiser litt annerledes enn før. Tidligere solgte vi en stor andel store kofferter, men nå er hovedvekten av salg på mindre kofferter siden de fleste reiser kortere distanser, og gjerne i Europa. Dette henger nok sammen med at USA har blitt et veldig kostbart land å feriere i, og at store deler av Asia fortsatt er stengt på grunn av covid. Det at folk har begynt å reise litt igjen gjør vår bransje mer attraktiv enn på lenge. Vi ligger an til å få et av de beste årene noensinne, og det er veldig gøy, avslutter Mengkrog.

OleSverre Menkrog

Ole Sverre Mengkrog, konsernsjef hos Bagorama AS

Shoppefall

Selv om det går så det suser hos Bagorama, er salget i varehandelen fallende. I følge varehandelsindeksen fra SSB er trenden for de siste månedene nedadgående, og omsetningsvolumet som nådde sitt topppunkt i juli 2020 er nå på vei ned mot nivået før pandemien.

Andrea Marie Holko Thoresen hos Celli beskriver en roligere november enn forventet:

- Salget for november i år er dessverre dårligere enn forventet sammenlignet med fjoråret. Vi forventet høyere omsetning i forrige uke på grunn av black week og black friday, men det ble dessverre ganske dødt. Vi skulle egentlig starte salget på selve black friday, men vi så oss nødt til å sette i gang allerede torsdag for å få litt fart på sakene, sier hun.

- Det å dumpe priser er uaktuelt og er ikke sånn vi ønsker å drive butikk. For å fremme salget videre bruker vi så mye tid som mulig på markedsføring. Vi jobber en del med live-sendinger i sosiale medier, noe som fungerer godt. Vi bruker oss selv som modeller og det treffer målgruppen vår. Det er lettere å relatere seg til “ekte” mennesker enn polerte modellbilder. Vi startet med livesendingene under covid, da var senteret stengt og vi måtte jobbe kreativt for å få salg. Siden det fungerer såpass godt har vi valgt å fortsette med det, sier hun.

Holko Thoresen holder en knapp på at salget vil ta seg opp i desember og at det blir travlere de siste ukene av 2022.

Andrea Marie Holko Thoresen hos Celli

Andrea Marie Holko Thoresen hos Celli